Painelaitteiden korjaus- ja muutostyöt – Finspection Oy turvallisuutesi varmistajana

Painelaitteiden korjaus- ja muutostyöt – Finspection Oy turvallisuutesi varmistajana

Painelaitteiden korjaus- ja muutostöiden tarkastus

Painelaitteiden korjaus ja muutostyöt ovat erittäin kriittisiä toimenpiteitä, joilla varmistetaan laitteiden turvallinen käyttö ja kestävyys. Kun painelaitteita korjataan tai muutetaan, on ehdottoman tärkeää, että kaikki vaiheet suoritetaan voimassa olevien säädösten ja standardien mukaisesti. Finspection Oy toimii TUKESin hyväksymänä tarkastuslaitoksena, jonka tehtävänä on omalta osaltaan varmistaa, että painelaitteesi täyttävät kaikki vaaditut lait ja standardit. Finspectionin henkilöstöllä on laaja kokemus painelaitteiden korjauksien tarkastuksista voimalaitos/kattila-, öljynjalostus-, kemian- ja paperiteollisuuden projekteissa.

Lainsäädäntö ja standardit painelaitteiden korjauksissa

Tässä artikkelissa käsitellään painelaitteiden käyttöönoton jälkeen tehtäviä korjaus- ja muutostöitä. Artikkeli keskittyy painelaitteiden korjauksien ja muutoksien osalta paineenkestoon vaikuttaviin toimiin kuten hitsaukseen, lämpökäsittelyyn tai muihin toimiin, joissa muutetaan painelaitteen ominaisuuksia.

Painelaitteen käyttöönoton jälkeisistä korjaus- ja muutostöistä on säädetty painelaitelain 1144/2016 76 §:ssä ja painelaiteturvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen 1549/2016 17 §:ssä. Säädöksien velvoitteet koskevat painelaitteiden omistajia ja haltijoita sekä korjaus- ja muutostöitä tekeviä yrityksiä eli toiminnanharjoittajia. Toisinaan painelaitteen korjaus tai muutos saattaa edellyttää painelaiteasetuksen 1548/2016 eli painelaitedirektiivin PED 2014/68/EU soveltamista, jos painelaitteen käyttötarkoitusta muutetaan merkittävästi.

17 pykälän mukaan painelaitteen korjaus- ja muutostyössä on soveltuvin osin noudatettava painelaitteista annetun Valtioneuvoston asetuksen (1548/2016) olennaisia turvallisuusvaatimuksia ja toiminnanharjoittajan on annettava painelaitteen omistajalle tai haltijalle vaatimustenmukaisuusvakuutus.

Painelaitteiden korjaus ja muutostöiden lainsäädäntö, kaavio

Painelaitteiden korjaus ja muutostöiden lainsäädäntö

Hyväksytyt laitokset kuten Finspection Oy on hyväksytty suorittamaan painelaitelain (1144/2016) mukaisia käytönaikaisia tarkastustehtäviä. Hyväksytyt laitokset tekevät painelaitteiden korjaus- ja muutostöihin liittyvät tarkastukset.

Painelaitteen korjaus- ja muutostyön vaiheet

On kovin yleistä, että painelaitteen omistaja tai haltija ei korjausta tai muutostyötä suorita. Tällöin valitaan jokin yritys eli toiminnanharjoittaja, joka suorittaa työn eri vaiheineen. Tällöin omistajan tai haltijan tulisi valita vastuullinen ja pätevä toiminnanharjoittaja ja sopia korjaus- ja muutostyön laajuudesta sekä tehdä kirjallinen sopimus työstä ja työn laajuudesta.

Hyvin usein työn suunnittelee ja piirustukset laatii insinööritoimisto, vaikkakin itse työn tekee joku urakoitsija. Kuten uusien painelaitteiden valmistuksessa on korjaustyönkin suunnittelussa sovittava mikä useista mukana olevista yrityksistä (työn teettävä omistaja tai haltija, suunnitteleva insinööritoimisto, urakoitsija) on lainsäädännön tarkoittama ”toiminnanharjoittaja” joka vastaa korjaustyön vaatimuksenmukaisuudesta ja antaa vaatimuksenmukaisuusvakuutuksen.

Karkean jaottelun mukaan korjaus- ja muutostyössä vaiheita on neljä:

Korjaus- ja muutostyön määrittely. kuvituskuva

1. Korjaus- ja muutostyön määrittely

Omistaja tai haltija mahdollisesti korjauksen suorittavan yrityksen kanssa yhteistyössä laatii suunnitelman korjaustyön tarpeesta ja laajuudesta. Tällöin yleensä etsitään painelaitteen alkuperäiset suunnitelmat kokonaisuudessaan aineistoon ja laaditaan tekninen erittely korjaustyöstä.

Korjaus- ja muutostyön yksityiskohtainen suunnittelu, kuvituskuva yksityiskohtainen suunnittelu, kuvituskuva

2. Yksityiskohtainen suunnittelu

Suunnittelussa käytetään yleensä hyvin paljon alkuperäisiä suunnitelmia. Tarkastetaan painelaitteen luokitus PED mukaisesti. Varmennetaan materiaalit, mitoitus, NDT, hitsaajien ja menetelmien pätevöinti sekä laaditaan tekniset asiakirjat korjaustyölle. Hyväksytetään korjaussuunnitelma tarkastuslaitoksella tarvittaessa.

Korjaus- ja muutostyön toteutus, kuvituskuva

3. Toteutus

Mikäli painelaite kuuluu painelaitedirektiivin luokkiin II-IV, tehdään ilmoitus työn aloittamisesta tarkastuslaitokselle ja sovitaan työn valvonnan ja tarkastuksien käytännöt ja yksityiskohdat. Korjaus suoritetaan hyväksyttyä suunnitelmaa noudattaen ja suoritetaan vaaditut toimenpiteet ja tarkastukset korjauksessa. Huomautuksena mainittakoon, että korjaus- ja muutostyötä ei CE-merkitä.

Korjaus- ja muutostyön todistukset ja asiakirjat, kuvituskuva

4. Todistukset ja asiakirjat

Korjaus- ja muutostyöstä laaditaan vaatimuksenmukaisuusvakuutus ja kootaan kaikki tekniset asiakirjat korjauksen suorittaneen yrityksen toimesta. Sovitut asiakirjat toimitetaan painelaitteen omistajalle tai haltijalle, jonka tehtävä on liittää ne painelaitekirjaan.

Korjaus- ja muutostyö - Suunnittelu ja moduulin valinta

Korjaus- ja muutostyön suunnitelman laatiminen. Suunnitelman laajuus ja perusteellisuus vaihtelevat tapauskohtaisesti. Suunnitelma voi hyvin perustua painelaitteen valmistuksessa hyväksyttyyn suunnitelmaan. Korjaussuunnitelman laadinnan yhteydessä on olennaisen tärkeätä, että työn suunnittelijalla käytettävissä on mahdollisimman kattavat tiedot painelaitteen nykyisestä rakenteesta. Rekisteröidyn painelaitteen tarvittavat tiedot löytyvät painelaitekirjasta ja jos painelaitekirja on käytettävissä, se olisi hyvä esittää korjaussuunnitelman yhteydessä ainakin niiltä osin, mitä aiotaan muuttaa tai korjata.

Painelaitteen luokittelu painelaiteasetuksen 1548/2016 mukaisesti. Mikäli painelaite kuuluu sisällön, koon ja suurimpien sallittujen käyttöarvojen (PS, TS) perusteella luokkiin I – IV, on myös sen korjaus- ja muutostyössä noudatettava painelaitedirektiivin liitteen I olennaisia turvallisuusvaatimuksia. Korjaus- ja muutostöiden vaatimustenmukaisuuden arviointiin sovellettavat arviointimenettelyt eli moduulit mainitaan painelaiteturvallisuusasetuksen 17 §:ssä. Ne perustuvat painelaitedirektiivin liitteen III moduuleihin.

Sovellettavan moduulin valinta tapahtuu seuraavasti:

  • Rekisteröitävissä painelaitteissa moduuli G ja
  • muissa painelaitteissa moduuli A2.

Tarkastuslaitoksen hyväksyessä voidaan käyttää myös muuta moduulia.

Moduulin G soveltaminen korjaus- ja muutostyössä

Moduulissa G ”Yksikkökohtaiseen tarkastukseen perustuva vaatimustenmukaisuus” toiminnanharjoittaja toimittaa korjaus- tai muutostyöstä hakemuksen ja tekniset asiakirjat eli korjaussuunnitelman valitsemaansa hyväksyttyyn laitokseen, kuten Finspection Oy:lle. Uusi painelaitedirektiivi 2014/68/EU ei sinänsä edellytä mitään muodollista hakemusta, eli periaatteessa suullinenkin tarkastuspyyntö riittää. Finspection ja muutkin tarkastuslaitokset pääsääntöisesti toivovat, että korjaus- ja muutostyön suorittava yritys laatisi kirjallisen hakemuksen, joka toimii samalla tilauksena.

Teknisiin asiakirjoihin voi sisältyä kyseisen painelaitteen valmistukseen hyväksytty rakennesuunnitelma ja hitsausohjeet tai toiminnanharjoittajan pätevöidyt hitsausohjeet. Asiakirjojen perusteella tarkastuslaitos arvioi, täyttääkö korjaus- tai muutostyö suunnittelun ja rakenteen osalta PED:n liitteen I suunnittelua ja valmistusta koskevat olennaiset turvallisuusvaatimukset.

Olennaisiin turvallisuusvaatimuksiin kuuluu korjaustöissä, että

  • Korjaustyössä käytettävät materiaalit ovat soveltuvia kyseisen painelaitteen käyttöolosuhteisiin ja materiaalit ovat jäljitettävissä.
  • Kaikista korjaukseen käytetyistä materiaaleista, myös valmiina ostetuista osista kuten laipoista ja ruuveista sekä hitsauslisäaineista, tulee olla materiaalin valmistajan antama ainestodistus, pääosille standardin EN 10204:2004 mukainen tyypin 3.1-todistus
  • Mitoitus on riittävä painelaitteen käyttöolosuhteisiin.
  • Hitsaus on ohjeistettu ja hitsausmenetelmät on pätevöity.
  • Hitsaajat on pätevöity.
  • NDT-testaajat on pätevöity.
  • Lämpökäsittely on asianmukainen.

Tarkastuslaitos antaa hyväksymästään suunnitelmasta lausunnon tai päätöksen, johon perustuen toiminnanharjoittaja tekee korjaus- tai muutostyön suunnitelman mukaisesti. Tarkastuslaitos tarkastaa korjaustyön ja siitä kootut asiakirjat sekä antaa vaatimuksenmukaisuustodistuksen korjaus- ja muutostyölle. Toiminnanharjoittaja antaa vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ja luovuttaa työtä koskevat asiakirjat omistajalle.

Mikäli toteutunut korjaus- tai muutostyö poikkeaa huomattavasti alkuperäisestä korjaussuunnitelmasta, tulee toiminnanharjoittajan antaa kirjallinen korjauskertomus muutoksen osalta.

Moduulin A2 ja A soveltaminen korjaus- ja muutostyössä

Moduulin A2 ”Sisäinen tuotannon valvonta ja valvotut painelaitetarkastukset (korjaustyön tarkastukset) satunnaisin väliajoin” soveltaminen edellyttää toiminnanharjoittajan ja hyväksytyn laitoksen välistä kirjallista sopimista moduulin edellyttämästä valvonnasta. Finspection on hyväksytty A2 moduulin mukaisiin vaatimuksenmukaisuuden arviointeihin, joten yritykset voivat tehdä sopimuksen Finspectionin kanssa halutessaan soveltaa A2 moduulia. Finspection valvoo valmistajan korjaustoimintaa sopimuksen mukaisesti ja tarkastaa korjaus- tai muutostyön jälkikäteen sekä osallistuu satunnaisesti (pistokoemaisesti) korjaustöiden loppuarviointiin.

Toiminnanharjoittaja laatii tekniset asiakirjat (korjaussuunnitelman) ja ilmoittaa korjauksesta tarkastuslaitokselle. Toiminnanharjoittaja tekee tai teettää korjaus- tai muutostyön suunnitelman mukaisesti. Toiminnanharjoittaja antaa vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ja työtä koskevat asiakirjat painelaitteen omistajalle.

Moduulissa A ”Sisäinen tuotannonvalvonta” toiminnanharjoittaja laatii painelaitteen korjaus- tai muutostyöstä suunnittelua ja toteutusta koskevat tekniset asiakirjat. Moduuli A ei edellytä tarkastuslaitoksen osallistumista tarkastuksiin tai arviointeihin.

Työ toteutetaan suunnitelman mukaisesti ottaen huomioon olennaiset turvallisuusvaatimukset. Toiminnanharjoittaja laatii ja luovuttaa vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ja työtä koskevat asiakirjat painelaitteen omistajalle.

Vaarallisten kemikaalien teollisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksia koskevan asetuksen (856/2012) 47 §:n mukaan vaarallisten kemikaalien putkistoihin sovelletaan vähintään luokan I vaatimuksia (moduuli A). Tämä koskee myös ns. hyvän konepajakäytännön (SEP) ja alle 0,5 bar:n vaarallisten kemikaalien putkistoja sekä näiden korjaus- ja muutostöitä

Pääsääntöisesti moduuli A2 ja A soveltuu putkistoille ja paineenalaisille lisälaitteille. Rekisteröityjä painelaitteita ei A2 tai A moduulin mukaisesti voi korjata.

Painelaitteen korjaus ja muutostyön tarkastus

Jos paineenkestoon vaikuttavaa rakennetta hitsataan, lämpökäsitellään tai muulla tavoin muutetaan sen ominaisuuksia, on korjaustyön vaatimuksenmukaisuus varmennettava jollakin edellä mainitulla soveltuvalla tarkastusmenettelyllä eli moduulilla. Rekisteröidyn painelaitteen korjaus on sallittu moduuli G soveltaen.

Finspectionille korjaus- ja muutostyöhakemuksen jättäminen on helppoa Finspection Appin kautta. Samalla hakemuksella pystyy kätevästi digitaalisena toimittamaan vaaditut tekniset asiakirjat tarkastukseen lausuntoa varten.

Painelaitteiden korjaus ja muutostyöt - vaatimustenmukaisuuden arvioinnin hakemus

Finspection App – G moduulin mukainen painelaitteen korjaus ja muutostyön vaatimustenmukaisuuden arvioinnin hakemus

 

Moduuli G edellyttää, että työstä vastaava yritys, eli toiminnanharjoittaja, jättää valitsemalleen tarkastuslaitokselle hakemuksen, jonka liitteenä esitetään tekniset asiakirjat. Asiakirjoissa tulee olla selvitettynä mm.

  • yleiskuvaus laitteesta ja sen toiminnasta
  • piirustukset
  • tiedot sovelletuista suunnittelustandardeista
  • suunnittelulaskelmien tulokset
  • hitsauksen menetelmäkokeet ja hitsausohjeet
  • hitsaajien pätevyystodistukset
  • NDT-testaajien pätevyystodistukset

Tarkastuslaitos puolestaan tutkii tekniset asiakirjat suunnittelun ja valmistusmenetelmien osalta sekä arvioi käytettävät materiaalit ja tarkistaa materiaalinvalmistajien toimittamat ainestodistukset. Tarkastuslaitos hyväksyy pysyvien liitosten tekemistä koskevat menetelmät tai tarkistaa että ne on jo aiemmin asianmukaisesti pätevöity. Tämän lisäksi hitsaajien ja NDT-tarkastajien pätevöinti tarkastetaan ja suoritetaan lopputarkastuksen ja painekokeen valvonta. Tarvittaessa tarkastetaan myös varolaitteet. Lopuksi tarkastuslaitos laatii kirjallisen vaatimuksenmukaisuustodistuksen, jos kaikki tarkastukset ovat olleet hyväksyttäviä ja korjaus- ja muutostyö suoritettu vaatimusten edellyttävällä tavalla.

Painelaitteiden korjaus ja muutostyöt - Yleiset ohjeet ja vaatimukset

Kun painelaitteen korjaus- ja muutostyö sisältää hitsausta, toiminnanharjoittajalle on asetettu vaatimuksia hitsaajien ja hitsausmenetelmien pätevöinnistä. Vaatimukset korjaustyössä ovat samat kuin uusien painelaitteiden valmistuksessa. Painelaitedirektiivin liitteen I kohdan 3.1.2 mukaan:
”Painelaitteiden paineenkestoon vaikuttavien osien ja niihin suoraan kiinnitettyjen osien pysyvät liitokset on teetettävä henkilöillä, joilla on asianmukainen pätevyys, ja ne on toteutettava pätevöityjen menetelmien mukaisesti.”

Korjaustöiden suunnittelussa ja valmistelussa on erittäin tärkeätä varmistautua siitä, että työstä laaditaan asianmukaiset, standardin EN ISO 15609-1 mukaiset hitsausohjeet eli WPS’t. Hitsaajien ja hitsausmenetelmien pätevöinneillä on oltava ilmoitetun laitoksen tai pätevöintilaitoksen hyväksyntä, jos hitsaustyötä sisältävän korjaus- tai muutostyön kohteena on painelaite, joka luokitellaan painelaiteasetuksessa (1548/2016) luokkiin II, III tai IV.

Huomioithan lisäksi, että Tukesin ohjeistuksen mukaisesti hitsaajien ja hitsausmenetelmien pätevöinnit on tehtävä ennen korjaus- ja muutostyön aloittamista.

Tarkastuslaitos voi yksittäistapauksessa hyväksyä painelaitteen korjaus- tai muutostyön hitsausohjeen myös muun riittäväksi katsomansa menettelyn mukaisesti. Menettely on rajattu yksittäiseksi ja tapauskohtaiseksi. Tätä voidaan esimerkiksi soveltaa hätätyönä tehtävään painerungon korjaushitsaukseen tai sellaisen painelaitteen painerungon korjaushitsaukseen, jossa ei ole tarkkaa tietoa painelaitteen materiaalista. Tällöinkin hitsausohje tulee olla tekniseltä sisällöltään SFS-EN ISO 16509-1 mukainen ja toiminnanharjoittajan sekä tarkastuslaitoksen on todettava yksittäistapauksessa käytettävän hitsausohjeen hyväksyttävyys, turvallisuus ja kattavuus ennen korjaus- ja muutostyön aloittamista. On kuitenkin paljon selkeämpää ja turvallisempaa käyttää SFS-EN ISO 15614 menetelmäkokeilla hyväksyttyjä hitsausohjeita.

Painelaitteiden korjaus- ja muutostyön hitsaukseen liittyvässä rikkomattomassa aineenkoetuksessa (NDT) noudatetaan samoja vaatimuksia kuin painelaitteiden valmistuksessa.

Painelaitedirektiivin (2014/68/EU) liitteen I kohdan 3.1.3 mukaan: ”Painelaitteiden pysyvien liitosten ainetta rikkomattomat kokeet on teetettävä henkilöillä, joilla on asianmukainen pätevyys.”

Hitsausliitosten rikkomatonta aineenkoetusta tekevillä henkilöillä on oltava pätevöintilaitoksen hyväksyntä, jos hitsaustyötä sisältävän korjaus- tai muutostyön kohteena on painelaite, joka luokitellaan painelaitedirektiivin (2014/68/EU) luokkiin III tai IV.

Henkilöpätevyyden ohella olisi suositeltavaa ottaa huomioon muun muassa seuraavia asioita rikkomattoman aineenkoetuksen (NDT) toteutuksessa: NDT:n asianmukainen toteuttaminen edellyttää, että NDT-laitteet ovat käyttökelpoiset, huolletut ja kalibroidut. NDT-pöytäkirjat täyttävät painelaitteisiin ja tarkastuksiin liittyvät vaatimukset. NDT:ssä, NDT:n laajuudessa ja NDT:n tulosten tulkinnassa otetaan huomioon painelaitteisiin ja painelaitestandardeihin liittyvät vaatimukset.

Lue myös TUKES:in ohje painelaitteiden korjaus- ja muutostöistä

Onko teidän yrityksellänne painelaitteiden tarkastustarpeita?

Palvelemme mielellämme tarkastuksissa ja hitsauksen pätevöinneissä ympäri Suomen. Meiltä löytyy iso joukko alan parhaita asiantuntijoita juuri teidän tarpeisiinne – olipa kyseessä paineilmasäiliö, kattila, lämmönvaihdin, prosessilaite tai mikä tahansa painelaite. Finspection on kotimainen tarkastuslaitos, jonka missiona on parantaa painelaiteturvallisuutta ja suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä.

Voit soittaa meille numeroon 010 348 0660 tai laittaa sähköpostia finspection@finspection.fi
LIITY SÄHKÖPOSTILISTALLEMME (alla) ja saat kuukausittain tiedon uutisistamme ja artikkeleistamme.

Haluatko uutisemme suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme:

12 + 7 =

Artikkelit