Hitsauksen menetelmäkoe – Pätevöinti Ilmoitetun Laitoksen valvonnassa
Hitsauksen menetelmäkokeen päätarkoituksena on osoittaa, että valmistusta varten ehdotettu liitosprosessi kykenee tuottamaan liitokset, joilla on tarkoitetun käyttökohteen vaatimat mekaaniset ominaisuudet. Nämä hitsausliitokset ovat keskeisiä painelaitteen turvallisuuden ja luotettavuuden kannalta, joten ne ovat olennainen osa laadunvarmistusprosessia painelaitteiden valmistuksessa.
Painelaitedirektiivi PED 2014/68/EU asettaa vaatimuksia painelaitteiden suunnittelulle, valmistukselle ja markkinoille saattamiselle Euroopan unionissa, korostaen erityisesti hitsauksen laadun merkitystä. Tässä yhteydessä hitsauksen menetelmäkoe on kriittinen osa painelaitteiden valmistusprosessia, joka varmistaa, että käytetyt hitsausmenetelmät ovat sekä turvallisia että luotettavia.
Tarkemmin sanottuna, hitsauksen menetelmäkokeella tarkoitetaan hitsausmenetelmän toimivuuden varmistamista hitsaamalla, tarkastamalla ja testaamalla tuotantoa vastaava hitsausliitos standardikoekappaleella. Painelaitedirektiivin mukaisessa valmistuksessa pätevöitävät hitsauksen menetelmäkokeet tulee valvoa ja pätevöidä toimivaltaisen kolmannen osapuolen valvonnassa. Lähes kaikki tuotestandardit vaativat menetelmäkokeita hitsausohjeiden WPS-hyväksyttämiseen menetelmäkokeella.
Voidaan siis todeta, että menetelmäkokeen pätevöinti on keskeinen osa painelaitedirektiivin mukaista valmistusprosessia, joka takaa osaltaan painelaitteiden turvallisuuden ja luotettavuuden. Sen avulla varmistetaan, että käytetyt hitsausmenetelmät ovat testattuja, pätevöityjä ja soveltuvat tarkoitukseensa, mikä on elintärkeää painelaitteiden kestävän käytön kannalta.
Painelaitevalmistajan näkökulmasta tämä välttämätön koe saattaa ensi hätään kuulostaa työläältä, mutta avullamme saat kokonaisuuden sujumaan. Olemme hitsauksen pätevöintien ammattilaisia, palvelemme joustavasti ja hoidamme paperityöt digitaalisesti Finspection Appilla. Jatka siis lukemista: tässä blogissa kerromme menetelmäkokeen pätevöintiprosessista painelaitevalmistajan näkökulmasta.
Hitsauksen menetelmäkoe on valmistajakohtainen
Mistä siis on kyse? Hitsauksen menetelmäkoe voi tulla painelaitevalmistajalle ajankohtaiseksi esimerkiksi tuotekehityksen seurauksena tai uuden tilauksen vuoksi. Uusi tuotemuoto, materiaali tai materiaalin paksuus voi johtaa uuden menetelmän pätevöittämistarpeeseen.
Painelaitteiden valmistuksessa pysyvät liitokset tehdään usein hitsaamalla tai juottamalla. Hitsauksen menetelmäkokeesta puhutaankin joskus myös pysyvien liitosten menetelmäpätevöintinä.
Käytännössä hitsaus voi tapahtua käsin, mekanisoidusti tai täysin automatisoidusti. Toteutustavasta huolimatta, kun toimialana on CE-merkittävien painelaitteiden valmistus luokkiin II, III ja IV, vaaditaan aina painelaitedirektiivin määrittämä kolmas osapuoli, kuten Finspection, valvomaan ja pätevöimään hitsausmenetelmää. Pätevyys on valmistajakohtainen ja periaatteessa aina voimassa, kunhan hitsataan menetelmäkokeen pätevyysalueella.
Hitsaus vaikuttaa materiaalien mekaanisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin. Koska tietyt hitsausprosessit ovat tehokkaampia tietyissä tilanteissa, oikean menetelmän valinta on kriittistä. Ilmoitetun Laitoksen valvomalla hyväksytyllä hitsauksen menetelmäkokeella ei ainoastaan varmisteta hitsausliitosten korkeaa laatua ja turvallisuutta, vaan myös lainsäädännölliset vaatimukset, mahdollistaen painelaitteiden vapaan liikkuvuuden Euroopan unionin sisämarkkinoilla.
Hitsauksen menetelmäkokeen yhteydessä on mahdollista suorittaa myös hitsaajan henkilöpätevöinti samasta koekappeeleen hitsauksesta, kun asiasta sovitaan kanssamme etukäteen. Riippuen menetelmäkokeen laajuudesta ja aikataulutuksesta, voimme valvoa useamman menetelmäkokeen ja hitsaajan pätevöinnin peräkkäin samana päivänä, jotta saat kätevästi hoidettua kaikki pätevöinnit samalla kertaa.
Finspection on akkreditoitu Ilmoitettu Laitos, joka suorittaa pätevöintiä alalla yleisesti käytettyjen EN-standardien mukaan, kuten esim. EN 15614 standardisarja tai EN 15613, mutta myös erikoisempien, kuten ASME BPVC Section IX. Olemme tunnettuja työmme laadusta ja joustavuudestamme.
Tutustu henkilösertifiointiin ->
Painelaitedirektiivi PED 2014/68/EU (liite 1, kohta 3.12) määrittelee pysyviä liitoksia tekevien menetelmien hyväksyttämismenettelyt. Direktiivi vaatii kolmannen osapuolen osallistumaan pysyviä liitoksia tekevien menetelmien pätevöintiin II-IV luokkiin kuuluvien laitteiden osalta.
Ilmoitettuna Laitoksena Finspection Oy:llä on oikeudet hyväksyä pysyvien liitosten menetelmien pätevyydet. Hitsauksen menetelmäkoe ja -työkoe ovat yleisimmät pätevöinnit, joita painelaitteiden valmistuksessa pätevöidään menetelmien osalta. Tarjoamme myös juottamismenetelmien pätevöinnin.
Mitä hitsauksen menetelmäkoe sisältää?
Valmisteluvaihe ennen hitsausta
Olet ehkä soittanut meille ja varannut hitsauksen menetelmäkokeelle ajan. Puhelimessa olemme ohjeistaneet sinua etukäteisvalmisteluihin. Kerromme niistä nyt tarkemmin.
Pyydämme sinulta etukäteen tietoja siitä, mitä menetelmäkokeessa aiotaan tehdä ja missä laajuudessa. Valmistajan hitsauskoordinaattorin tehtävänä on laatia yksityiskohtainen alustava hitsausohje, joka tunnetaan nimellä pWPS. Se toimii dokumenttina, joka sisältää tiedot hitsausprosessista, hitsausparametreista, käytetyistä materiaaleista ja muista olennaisista tiedoista. Se toimii alustavana hitsausohjeena hitsaajalle, kun hitsataan menetelmäkoetta.
Valmistelevat toimenpiteet ovat pääosin valmistajan vastuulla. Valmistajan tulee selvittää ja hoitaa ennen menetelmä- tai esituotannollisen kokeen hitsausta:
- Sovellusstandardin ilmoittaminen (Mitkä ovat vaatimukset, sovellettava standardi tai tuotestandardi)
- Koehitsauspaikan järjestelyt; tarvittavat hitsauslaitteet ja tarvikkeet.
- Alustavan hitsausohjeen laadinta (pWPS tms.) koekappaleiden hitsausta varten.
- Koekappaleiden esivalmistelu sovellustandardin tai muun sovittavan menettelyn mukaan.
- Koekappaleiden paloittelu ja railojen teko, materiaalimerkintöjen siirto, materiaali- ja lisäainetodistukset jne.
- Hitsaajan tai hitsausoperaattorin valinta siten, että hänellä on valmiudet suorittaa ko. liittäminen.
Huomioithan myös, että yhdenmukaistettu (harmonisoitu) tuotestandardi, asiakas, tai joku muu ohje voi edellyttää lisäkokeita tehtäväksi, jolloin niiden suorituksen osalta noudatetaan kyseistä tuotestandardia tai muutoin sovittavia ohjeita.
Hitsauskoordinaattori on yleensä kontaktihenkilömme valmistajalla ja vastuussa menetelmäkokeen käytännön järjestelyistä mutta toisinaan tehtäviä hoitaa joku muu valmistajan henkilöstöstä.
Saavumme sovittuna aikana paikalle. Hitsauksen menetelmäkoe suoritetaan aina valmistajan omissa tiloissa.
Toivomme valmistelevien toimenpiteiden olevan tehtynä, kun saavumme paikalle. Näin saadaan menetelmäkokeen valvonnasta tehokasta ja emme hukkaa aikaa turhaan odotteluun ja valmisteluun enää hitsauspäivänä.
Hitsauksen aikana
Sitten päästäänkin itse asiaan, varmennetaan tarvittavat asiat ennen hitsausta ja sovitaan hitsauksen pelisäännöistä ja hitsaajan suunnitelmasta toteuttaa esim. esilämmitys, hitsausjärjestys, mahdollinen juuren avaus ym.
Menetelmäkokeen valvoja kirjaa ja/tai todentaa seuraavat asiat valvontapöytäkirjaan ennen tai hitsauksen aikana. Kirjaamme kätevästi muuttujat Finspection Appin avulla.
- Menetelmäkokeen hitsaavan yrityksen tiedot
- Menetelmäkokeen hitsaajan tiedot
- Menetelmäkoekappaleiden todennus, railomuoto ja silloitus
- Materiaali, materiaalimerkinnät ja niiden siirto
- Materiaalitodistus EN 10204 3.1 tai 3.2
- Mitat
- Koekappaleiden merkkaus
- Menetelmäkokeen tunnus ja koekappaleen nro. jos esim. useampia asentoja.
- Hitsaajan tunnus
- Hitsauksen lisäaineet
- Merkintä
- Luokitus
- Koko
- Vähintään EN 10204 2.2 mukainen koestustodistus
- Hitsauksen suoja- ja juurikaasu
- Merkintä
- Luokitus
Hitsauksen aikana valvotaan, että menetelmäkokeen koekappaleen hitsaus tapahtuu pWPS mukaisesti:
- Hitsausasento
- Hitsausmuuttujien valvonta palkokohtaisesti:
- Hitsausprosessi
- Hitsausaineet
- Virtalaji
- Työlämpötila/esilämmitys lämpötila
- palkojen välinen lämpötila
- Hitsausvirta
- Kaarijännite
- Kuljetusnopeus
- Suoja- ja juurikaasun virtausnopeus
- Palkojärjestys
Edellä mainittujen muuttujien lisäksi todennetaan prosessikohtaisia muuttujia kuten:
- Langansyöttönopeus
- Kaarityyppi
- Vapaalangan pituus
- 1 puikolla hitsattu palkopituus
Näitä hitsausmuuttujia todennetaan valvojan omilla mittavälineillä.
Hitsauksen aikana ja sen jälkeen tarkastamme laatua ja onnistumista standardin ja pWPS edellyttämällä tavalla.
Kun hitsaus on valmis, hitsaaja tekee oman tarkastuksensa varmistaakseen, että hän on tyytyväinen lopputulokseen.
Mitä sitten tapahtuu?
Seuraavaksi:
- Me teemme koekappaleelle silmämääräisen tarkastuksen.
- Merkitsemme koekappaleen valvotuksi leimaamalla se valvojan stanssilla. Todennamme myös, että kappaleessa on edelleen kaikki vaadittavat merkinnät tunnistettavuuden vuoksi.
- Riippuen materiaalista ja sen paksuudesta, koekappale voi päätyä lämpökäsittelyyn.
Menetelmäkokeen hitsauksen jälkeen yhteistyössä valmistajan kanssa määritämme koekappaleille vaadittavat testaukset. Testaukset ovat jaoteltu:
- Rikkomaton testaus (NDT)
- UT, RT, PT ja MT
- Rikkova testaus (DT).
- Veto-, taivutus, isku- ja kovuuskoe. Lisäksi mm. makrohietutkimus
Valmistajana voit halutessasi antaa koekappaleet testattavaksi meidän yhteistyökumppanillemme tai käyttää omaa yhteistyökumppania.
Omaa yhteistyökumppania käytettäessä NDT ja/tai DT osalta, varmistathan testausorganisaation hyväksynnän meillä ensin. Olemme todistusta myöntäessä vastuussa testauksen oikeellisuudesta.
Toimimme kokeessa valvojana ja menetelmäkokeen pätevöijänä
Meidän roolimme menetelmäkokeen aikana on sen valvonta. Meidän vastuullamme on myös hitsausmuuttujien kirjaaminen ja todentaminen hitsauksen aikana.
Silmämääräisen tarkastuksen ja vaaditun testauksen määrityksen jälkeen toimitamme valmistajan yhteyshenkilölle sähköpostiin valvontapöytäkirjan, josta löytyy kaikki hitsaukseen tarvittavat tiedot. Valvontapöytäkirja toimitetaan tämän jälkeen joko meidän tai valmistajan toimesta testausorganisaatiolle koekappaleiden kanssa. Vaaditut testaukset löytyvät selkeästi valvontapöytäkirjan dokumentaatiosta.
Hitsauksen menetelmäkokeen hyväksyntä ja todistuksen myöntäminen
Hitsauksen menetelmäkokeen hyväksytysti suorittamisen jälkeen valmistajan tulee toimittaa kokeeseen liittyvä testausaineisto meille, sillä toteutamme lopuksi menetelmäkokeen aineiston katselmoinnin.
Osoituksena hyväksyttävästi suoritetusta menetelmäkokeesta myönnämme valmistajalle menetelmäkokeen WPQR todistuksen eli Menetelmäpöytäkirjan.
Koko pätevöintiprosessi kestää yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon. Usein vaaditun NDT- ja DT testauksen suoritukseen kuluu pisin aika. Nämä tehdään yleensä eri paikoissa ja koelevyt kulkevat postilla tai rahtina. DT testaus on aikaa ottavin, koska koelevyistä tulee irrottaa koepalat oikeista kohtaa ja koneistaa ne standardien mukaan vaadittuihin mittoihin ennen testausta.
Digitaalinen dokumentointi tuo selkeyttä ja varmuutta
Kun hitsauksen menetelmäkoe on hyväksytysti suoritettu, toimitamme sähköpostiisi WPQR eli menetelmäpöytäkirjan allekirjoitettuna. Menetelmäpöytäkirja sisältää hitsauksen menetelmäkokeen pätevyysalueen selkeästi ja standardin mukaisesti määriteltynä. Menetelmäkokeen liite sisältää kaikki menetelmäkokeen oleelliset muuttujat kirjattuna. Liite sisältää myös kaikki kokeeseen sisältyvät testaukset, niiden tulokset sekä muut tarpeelliset kirjatut asiat. Nämä dokumentit saat vaivatta haltuusi myös Finspection Appin kautta sekä voit tarkastella ja hallinnoida kaikkia Finspectionin pätevöimiä menetelmiäsi Appin kautta.
Hitsauksen menetelmäkoe ilman paperisotaa
Onko yrityksessäsi tarve hitsauksen menetelmäkokeelle?
Tarkastuksemme ja pätevöintimme tehdään aina ehdottomalla ammattitaidolla ja puolueettomuudella, mutta yhdessä asiassa eroamme muista tarkastuslaitoksista: käytössämme on Finspection App. Käyttäjäystävällisen sovelluksen avulla olemme tehneet dokumenttien hallinnan helpoksi. Kaikki dokumentointi on digitaalista – kun tarvitset tietoja, saat ne heti käyttöösi ilman etsimistä.
Reaaliaikainen järjestelmämme karsii myös inhimillisen virheen mahdollisuuden pätevyysalueiden myöntämiseen liittyen, joten voit aina luottaa tietojen oikeellisuuteen.
Ammattitaitoinen ja riippumaton henkilökuntamme eri puolilla Suomea suorittaa hitsauksen menetelmäkoepätevöintiä tilauksesta. Hitsauksen menetelmäkokeiden ja juottamisen menetelmien pätevöinti on akkreditoitua tarkastuslaitostoimintaa, josta meillä on pitkä kokemus.
Voimme tehdä tarjouksen koko menetelmäpätevöinnin kokonaisuudesta siten, että se sisältää myös vaadittavan testauksen yhteistyökumppaneillamme. Tarjousta pyytäessäsi toimitathan kaikki oleelliset tiedot menetelmään tai menetelmiin liittyen. Pyydämme lisätietoja sitten tarvittaessa ennen tarjouksen lähettämistä.
Saat tarkastukset ja hitsauksen pätevöinnit sinulle sopivalla hetkellä. Ota yhteyttä sähköpostitse (finspection@finspection.fi) tai soita 010 348 0660, niin sovitaan tarkastus!
Artikkelit
Syysterveiset Finspectionilta!
Kotimainen innovatiivisuus painelaitteiden tarkastusalalla
Laajennettu osaaminen, laajempi palvelu – Akkreditoinnin laajennus
Visiomme mukainen toiminta jatkuu, olemme alkuvuoden aikana laajentaneet akkreditoinnin pätevyysaluetta ja saaneet Tukesin ja TEM hyväksynnän näille laajennuksille. Akkreditointiamme on jatkettu 14.4.2027 saakka.
Finspectionin kasvu ja laajentuminen jatkuu – Uusi toimipiste Ouluun
Finspection osallistuu Nordic Welding Expo -messuille ensimmäistä kertaa
Tule kahville kanssamme ja osallistu arvontaan! Messuilla kerromme toiminnastamme tarkemmin. Mietityttääkö sertifiointiprosessi ja tai pätevyytemme? Tiesitkö, että olemme virallinen ASME-kumppani?
Todistusten ja raporttien väärennökset!
Painelaitteen määräaikaistarkastus: Viisi askelta onnistumiseen
Painelaitteen määräaikaistarkastus on pakollinen paha – vai onko se sittenkin investointi painelaitteesi elinkaareen ja laitoksen käyttövarmuuteen?