Kvalificering av svetsprocedurer under övervakning av Anmält Organ

Huvudsyftet med kvalificering av svetsprocedurer är att påvisa att man med det tilltänkta svetsförfarandet kan producera svetsfogar med de mekaniska egenskaper som krävs för det avsedda användningsområdet. Svetsfogar är avgörande för tryckbärande anordningars säkerhet och tillförlitlighet, vilket gör dem till en väsentlig del av kvalitetsäkringsprocessen vid tillverkning av tryckbärande anordningar.
Direktivet över tryckbärande anordningar PED 2014/68/EU ställer krav på konstruktion, tillverkning och utsläppande av tryckbärande anordningar på marknaden i EU och betonar särskilt vikten av kvalitativa svetsfogar. I detta sammanhang är svetsprocedurprovningen en kritisk del av tillverkningsprocessen för tryckbärande anordningar, som säkerställer att de använda svetsmetoderna är både säkra och tillförlitliga.
Mer specifikt innebär svetsprocedurprovning att man verifierar svetsmetodens funktion genom att svetsa, kontrollera och prova en svetsfog som representerar produktionen med hjälp av en standardprovbit. Vid tillverkning enligt tryckbärande direktivet måste godkännande av svetsprocedurprovning övervakas och certifieras av en behörig tredje part. Nästan alla produktstandarder kräver procedurprovningar för att godkänna svetsprocedurspecifikationer (WPS) genom provning.
Man kan därför konstatera att kvalificeringen av en svetsprocedur är en central del av tillverkningsprocessen enligt tryckbärande direktivet, som i sin tur säkerställer tryckbärande anordningars säkerhet och tillförlitlighet. Det garanterar att de använda svetsmetoderna är testade, kvalificerade och lämpliga för sitt syfte, vilket är avgörande för tryckbärande anordningars hållbara användning.
Ur tillverkarens perspektiv kan detta nödvändiga prov initialt verka arbetskrävande, men med vår hjälp blir hela processen smidig. Vi är experter på svetskvalificeringar, vi erbjuder flexibel service och hanterar dokumentationen digitalt med Finspection App. Fortsätt läsa: i denna blogg berättar vi om processen gällande kvalificering av svetsprocedurer ur tillverkarens perspektiv.
Svetsprocedurprovning är tillverkarspecifik
Vad handlar det alltså om? Svetsprocedurprovning kan bli aktuell för en tillverkare av tryckbärande anordningar till exempel som ett resultat av produktutveckling eller en ny beställning. En ny produkttyp, nytt material eller en ny materialtjocklek kan leda till behovet av att kvalificera en ny metod.
Vid tillverkning av tryckbärande anordningar görs permanenta fogar ofta genom svetsning eller lödning. Svetsprocedurprovning kallas därför ibland också för kvalificering av metoder för permanenta fogar.
I praktiken kan svetsning utföras manuellt, mekaniserat eller helt automatiserat. Oavsett metod, när det gäller tillverkning av CE-märkta tryckbärande anordningar i kategorierna II, III och IV, krävs alltid en tredje part enligt tryckbärande direktivet, såsom Finspection, för att övervaka och kvalificera svetsmetoden. Kvalificeringen är tillverkarspecifik och i princip alltid giltig, så länge svetsningen sker inom procedurprovningens kvalificeringsområde.
Svetsning påverkar materialens mekaniska och kemiska egenskaper. Eftersom vissa svetsprocesser är mer effektiva i specifika situationer är valet av rätt metod kritiskt. Med en svetsprocedurprovning, som är övervakad och godkänd av ett Anmält Organ, säkerställs inte bara hög kvalitet och säkerhet i svetsfogar utan även efterlevnad av lagkrav, vilket möjliggör fri rörlighet för tryckbärande anordningar på den inre marknaden i Europeiska unionen.
I samband med svetsprocedurprovningen är det också möjligt att genomföra svetsarens personliga kvalificering med samma provstycke, förutsatt att detta överenskoms med oss i förväg. Beroende på omfattningen och tidsschemat för procedurprovningen kan vi övervaka flera procedurprovningar och svetsarkvalificeringar i följd under samma dag, så att du smidigt kan hantera alla kvalificeringar vid ett och samma tillfälle.
Finspection är ett ackrediterat Anmält Organ som utför kvalificering enligt allmänt använda EN-standarder, såsom standardserien EN 15614 eller EN 15613, men även enligt mer specifika standarder, såsom ASME BPVC Section IX. Vi är kända för kvaliteten på vårt arbete och vår flexibilitet.
Läs mer om personcertifiering ->
Mer information om standarder ->
Tryckbärande direktivet PED 2014/68/EU (bilaga 1, punkt 3.12) definierar förfaranden för godkännande av metoder för permanenta fogar. Direktivet kräver att en tredje part deltar i kvalificeringen av metoder för permanenta fogar för utrustning som tillhör kategorierna II–IV.
Som ett Anmält Organ har Finspection Oy befogenhet att godkänna kvalificering av metoder för permanenta fogar. Svetsprocedurprovning och arbetsprov är de vanligaste kvalificeringarna som utförs för svetsmetoder vid tillverkning av tryckbärande anordningar. Vi erbjuder även kvalificering för lödmetoder.
Vad innehåller en svetsprocedurprovning?
Förberedelsefasen före svetsning
Du har kanske ringt oss och bokat en tid för svetsprocedurprovning. Under telefonsamtalet har vi gett dig instruktioner för förberedelserna. Nu förklarar vi dessa i detalj.
Vi ber dig i förväg om information om vad som ska göras under procedurprovningen och i vilken omfattning. Det är tillverkarens svetskoordinators ansvar att utarbeta ett detaljerat preliminärt svetsdatablad, känt som pWPS. Detta dokument innehåller information om svetsprocessen, svetsparametrar, använda material och annan relevant information. Det fungerar som en preliminär instruktion för svetsaren när svetsprocedurprovningen genomförs.
De förberedande åtgärderna är huvudsakligen tillverkarens ansvar. Innan svetsning av en procedur- eller ett förproduktionstest ska tillverkaren säkerställa och arrangera följande:
- Angivande av tillämpningsstandard (Vilka är kraven, tillämplig standard eller produktstandard)
- Provsvetsningsplatsens arrangemang; nödvändig svetsutrustning och förnödenheter
- Upprättande av preliminärt svetsdatablad (pWPS eller liknande) för provstyckens svetsning
- Förberedelse av provstycken i enlighet med tillämpningsstandarden eller annan överenskommen metod
- Kapning och fogberedning av provstycken, överföring av materialmärkningar, material- och tillsatsmaterialintyg etc.
- Val av svetsare eller svetsoperatör som har kompetens att utföra den aktuella fogen
Observera även att en harmoniserad produktstandard, kundkrav eller andra riktlinjer kan kräva ytterligare tester. I dessa fall ska de utföras enligt den specifika produktstandarden eller andra överenskomna riktlinjer.
Svetskoordinatorn är vanligtvis vår kontaktperson hos tillverkaren och ansvarar för de praktiska arrangemangen för procedurprovningen, men ibland utförs dessa uppgifter av en annan medlem av tillverkarens personal.
Vi anländer på den överenskomna tiden. Svetsprocedurprovningen utförs alltid i tillverkarens egna lokaler.
Vi förväntar oss att de förberedande åtgärderna är genomförda när vi anländer. På så sätt blir övervakningen av procedurprovningen effektiv, och vi undviker onödiga förseningar och väntetider på svetsdagen.
Under svetsningen
Nu går vi in på själva processen. Innan svetsningen påbörjas säkerställer vi nödvändiga detaljer och kommer överens om spelreglerna för svetsningen samt svetsarens plan för att genomföra exempelvis förvärmning, svetsordning, eventuell rotöppning med mera.
Procedurprovningens övervakare registrerar och/eller verifierar följande punkter i övervakningsprotokollet före eller under svetsningen. Vi dokumenterar enkelt variablerna med hjälp av Finspection App.
- Tillverkarens företagsinformation
- Information om svetsaren som utför procedurprovningen
- Verifiering av provstycken, fogform och sammanhäftning
- Material, materialmärkningar och deras spårbarhet
- Materialintyg enligt EN 10204 3.1 eller 3.2
- Dimensioner
- Märkning av provstycket
- Identifiering av procedurprovning och provstyckets nummer, om exempelvis flera lägen används
- Svetsarens identifikation
- Tillsatsmaterial
- Märkning
- Klassificering
- Storlek
- Testintyg enligt minst EN 10204 2.2
- Skydds- och rotgas för svetsning
- Märkning
- Klassificering
Under svetsningen övervakas det att svetsningen av procedurprovningens provstycke utförs i enlighet med pWPS:
- Svetsläge
- Övervakning av svetsparametrar för varje sträng:
- Svetsprocess
- Tillsatsmaterial
- Strömtyp
- Arbetstemperatur/förvärmningstemperatur
- Mellansträngstemperatur
- Ström
- Spänning
- Svetshastighet
- Flödeshastighet för skydds- och rotgas
- Strängordning
Utöver de ovan nämnda variablerna verifieras även processpecifika variabler såsom:
- Trådmatningshastighet
- Droppövergång
- Munstycksavstånd
- Stränglängd vid elektrodsvetsning
Dessa svetsparametrar verifieras med hjälp av övervakarens egna mätinstrument. Under och efter svetsningen kontrollerar vi kvaliteten och resultatet enligt kraven i standarden och pWPS. När svetsningen är klar gör svetsaren sin egen kontroll för att säkerställa att han är nöjd med slutresultatet.
Vad händer sedan?
Nästa steg:
- Vi utför en visuell kontroll av provstycket.
- Vi markerar provstycket som övervakat genom att stämpla det med övervakarens stämpel. Vi kontrollerar även att alla nödvändiga märkningar finns kvar gällande spårbarheten.
- Beroende på material och tjocklek kan provstycket behöva genomgå en värmebehandling.
Efter svetsningen av procedurprovet bestämmer vi, i samarbete med tillverkaren, vilka tester som krävs för provstyckena. Testerna är indelade i:
- Oförstörande provning (NDT)
- UT, RT, PT och MT
- Förstörande provning (DT)
- Drag-, bock-, slag- och hårdhetsprovning samt exempelvis makroskopisk undersökning
Som tillverkare kan du välja att låta provstyckena testas av vår samarbetspartner eller använda din egen partner.
Om du använder din egen partner för NDT och/eller DT, se till att provningsorganisationen är godkänd av oss i förväg. Vi är ansvariga för testernas korrekthet när vi utfärdar certifikaten.
Vi agerar som övervakare och kvalificerande part under procedurprovningen
Vår roll under procedurprovningen är att övervaka processen. Vi ansvarar också för att registrera och verifiera svetsparametrarna under svetsningen.
Efter den visuella kontrollen och fastställandet av nödvändiga provningar sänder vi övervakningsprotokollet via e-post till tillverkarens kontaktperson. Protokollet innehåller all nödvändig information om svetsningen.
Övervakningsprotokollet levereras sedan, antingen av oss eller tillverkaren, till provningsorganisationen tillsammans med provstyckena. Erfordrade provningar är tydligt angivna i övervakningsprotokollets dokumentation.

Godkännande av svetsprocedurprovning och utfärdande av certifikat
Efter att svetsprocedurprovningen har genomförts framgångsrikt ska tillverkaren leverera allt dokumentation från provningen till oss, eftersom vi genomför en slutlig utvärdering av procedurprovningens dokumentation.
Som bevis på en godkänt genomförd svetsprocedurprovning utfärdar vi ett WPQR-certifikat, även känt som en procedurrapport, åt tillverkaren.
Hela kvalificeringsprocessen tar vanligtvis från några dagar till ett par veckor. Den mest tidskrävande delen är ofta de obligatoriska Oförstörande- och förstörande provningarna. Dessa utförs vanligtvis på olika platser, och provstyckena transporteras med post eller frakt. Den förstörande provningen är den mest tidskrävande fasen eftersom provbitar måste tas ut från rätt områden från provstyckena och bearbetas enligt standardernas föreskrivna mått innan provningen kan utföras.
Överskådlighet och säkerhet med hjälp av digital dokumentation
När kvalificeringen av svetsproceduren genomförts med godkänt resultat sänder en undertecknad WPQR (svetsprocedurkontroll), till din e-post. Svetsprocedurkontrollen innefattar en tydlig och standardenlig definition av svetsprocedurkontrollens giltighetsområde.
Bilagan till svetsprocedurkontrollen innehåller kvalificeringens alla väsentliga variabler, noggrant dokumenterade. Den inkluderar även alla provningar som ingick i kvalificeringen, deras resultat och annan nödvändig information. Du kan enkelt komma åt dessa dokument via Finspection App, där du också kan granska och hantera alla svetsprocedurer som har kvalificerats genom Finspection.
Kvalificering av svetsproceder utan papperskrångel
Behöver ditt företag kvalificera svetsprocedurer?
Våra besiktningar och kvalificeringar utförs alltid med absolut professionalism och opartiskhet, men i en sak skiljer vi oss från andra kontrollorgan: vi använder Finspection App. Med denna användarvänliga applikation har vi gjort dokumenthantering enkelt. All dokumentation är digital – när du behöver information har du den omedelbart tillgänglig utan att behöva leta.
Vårt system i realtid eliminerar också risken för mänskliga misstag vid upprättandet av giltighetsområdena, så du kan alltid lita på att informationen är korrekt.
Vår professionella och oberoende personal i olika delar av Finland övervakar svetsprocedurprovningar enligt beställning. Kvalificering av procedurer för svetsning och lödning är en ackrediterad verksamhet av vilken vi har lång erfarenhet.
Vi kan erbjuda en helhetslösning för procedurkvalificering, inklusive den erfordrade oförstörande och förstörande provningen genom våra samarbetspartners. När du begär en offert, vänligen bifoga all relevant information om metoden eller metoderna i fråga. Vid behov ber vi om tilläggsinformation innan vi skickar offerten.
Ni kan boka inspektioner och övervakningar av svetskvalificeringar till en tidpunkt som passar Er. Kontakta oss via e-post på finspection@finspection.fi eller ring +358 10 348 0660 så bokar vi en inspektion!

Prenumerera på nyhetsbrevet
Artiklar
ASME-certifikat – 8 steg hur du skaffar ett ASME-certifikat
Finspection Oy tarjoaa painelaitteiden korjauksen ja muutostöiden tarkastuspalveluja. Turvaa laitteesi vaatimustenmukaisuus ja toimintavarmuus.
Reparationer och ändringsarbeten på tryckbärande anordningar
Finspection Oy tarjoaa painelaitteiden korjauksen ja muutostöiden tarkastuspalveluja. Turvaa laitteesi vaatimustenmukaisuus ja toimintavarmuus.
Ägaren och innehavaren ansvarar för att sammanställa och förvara boken över tryckbärande anordningar
Periodisk besiktning av tryckbärande anordningar
Painelaitteen määräaikaistarkastus on pakollinen paha – vai onko se sittenkin investointi painelaitteesi elinkaareen ja laitoksen käyttövarmuuteen?